In de biologie is een hybride, kruising of bastaard het resultaat van geslachtelijke voortplanting van twee verschillende types van organismes, zoals planten of dieren. Zo verteld Wikipedia. Zo kunnen leeuwen en tijgers zich kruisen en heb je een Lijger, zo heb je de zezel, dit is een kruising tussen een zebra en een ezel, en als laatste voorbeeld een muilezel, die kennen we allemaal wel. Dit dier is een kruising van een paard en een ezel.
Het komt steeds vaker voor dat er een voortplanting plaats vindt uit twee verschillende planten en of dieren. Ja, je leest het goed. Dit komt ook voor bij planten. Je kunt je natuurlijk wel bedenken dat het best lastig wordt om deze groepen te onderscheiden en om erachter te komen welk ras het nu precies is.
Twee weken geleden kwam ik over de Kamp. De weg van Well naar Bergen en andersom… De weilanden staan vol met paardenbloemen, dat geeft op de eerste plaats al een fantastisch gezicht. Maar als je even goed oplet zul je merken dat er ook vele vogels aanwezig zijn. Met name vele soorten ganzen. Meestal met groepjes bij elkaar. En zo nu en dan zie je een paar verschillende soorten door elkaar heen. De Grote Canadese gans, blijft toch wel heel erg mooi. De grauwe gans, met grote getale aanwezig in de Maasduinen, de kolganzen, brandganzen en de Nijlganzen.
Zoals de titel luidt: Bastaard, zul je begrijpen dat er ook ganzen bestaan die het niet zo letterlijk nemen met wie ze een eitje willen leggen. Zo ook bij eenden gebeurt het maar al te vaak dat er eenden worden geboren van verschillende rassen. Deze groep eenden en ganzen worden de soepeenden en soepganzen genoemd. Het hoge aantal bastaards onder eenden en ganzen zou verklaard kunnen worden uit domesticatie (het proces van wederzijdse afhankelijkheid tussen dieren in dit geval vogels) en verwildering van siervogels uit waterwildparken. Onder de vogels zijn het met name ook de eenden en de ganzen die op kop lopen. Voornamelijk in natuurgebieden en stedelijk gebied. Daardoor wordt het steeds lastiger om kleurafwijkingen in het verenkleed van kruisingen te onderscheiden.
Over het algemeen zijn nakomelingen niet vruchtbaar. Maar of dit nu specifiek geldt voor vogels? In de veehouderij wordt namelijk juist gebruik gemaakt om verschillende goede rassen samen te voegen zodat je goede legkippen en vleesvarkens krijgt. Of dit nu de bedoeling moet zijn is de vraag. Daar zullen de meningen nogal verschillend over zijn.
Dat eenden en ganzen in het wild het soms toch een uitdaging vinden om een ander ras te kiezen voor de voortplanting, dat moet je toch echt bij deze dieren neerleggen. Dat het niet echt de bedoeling zal zijn daar zijn we het allemaal wel mee eens. Maar het gebeurt. En zo’n bastaard gans kwam ik twee weken geleden tegen in zo’n mooi weiland met heel veel paardenbloemen op de Kamp.
In eerste instantie van een afstand dacht ik aan een grauwe gans. Bij thuiskomst toch eens gekeken wat dit moest betekenen want, ik wist zeker dat ik deze gans nog nooit eerder had waargenomen. Nou, het blijkt te gaan om een grauwe gans die het stiekem heeft gedaan met een stoere grote Canadese gans. En nu ik het weet en ik naar de foto kijk, zie ik het ook wel. Maar op locatie was er toch wel wat verwarring. Dit verwacht je ook niet meteen. Ik wist het van eenden, dat deze groep toch wel als bekende soort genaamd soepeend door het leven gaat. Dat dit ook al zo extreem voorkomt bij ganzen wist ik niet. Weer wat geleerd kun je zeggen. Al hoop ik eerlijk gezegd niet dat dit zich nog meer gaat uitbreiden. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer. Het zou wel erg zonde zijn als er mooie soorten verdwijnen.
Mocht je nu zoiets hebben van dat is me toch ook wat? Bastaard ganzen in de Maasduinen. Dan kun je eens een blik gaan werpen bij de weilanden aan de Maas. Tal van mooie ganzen, en zelfs wulpen zijn er waar te nemen. En mocht je dan toch stuiten op een bastaard, geeft het geheel dan door op Waarneming.nl. Voor de vogelonderzoekers en vogelaars beslist fijn om zoiets te weten. Natuurlijk kun je ook terecht bij Vogelbescherming Nederland of bij Sovon Vogelonderzoek. Al met al blijft het mooi om te genieten van vogels, of het nu grauwe ganzen zijn, grote Canadese ganzen of soepganzen. De Maasduinen laat je genieten!
Geef een reactie