Bloembollen

November is aangebroken, het is een soort van tussen maand vind ik. Het klussen en oogsten op het land is zo goed als gedaan, de groentes zijn ingemaakt of ingevroren en stiekem aan, worden de dagen korter, is de klok alweer terug in zijn winterstand en wil de hond er in de vroege morgen niet uit omdat hij het te koud vindt.

Maar november kan ook een maand zijn om nog heel even te genieten van het wroeten in de grond, om simpelweg al een heel klein beetje het voorjaar te proeven. Het is een soort van magie, de voorpret, zo zou je het ook kunnen omschrijven, maar vooral het beslissen, het uitzoeken hoe het er over een goede maand of drie, vier, vijf bij staat. Wil je deelnemen aan deze magische beleving dan is het het beste dat je dit voor het midden van deze maand gaat doen.

Het planten van bloembollen vergt niet veel kennis. Je kunt ze zomaar ergens in de grond planten. Maar je zou er ook een beetje werk van kunnen maken. Welke bloembollen zet je bij elkaar? Welke kleur gaat het worden, en waar ga je ze poten, want een bloembol plant je voor meerdere jaren.

Ieder jaar opnieuw komen ze weer terug, dat is eigenlijk al meteen een leuk begin. Het eerst bolletje dat boven de grond komt kijken zijn de winterklokjes, vaak al eind januari. Daaropvolgend zijn de krokussen. Deze kleurrijke bloemen zijn zeer in trek bij de extreem vroege insecten die door een warme zomerse winterdag alweer tevoorschijn komen. De eerste hommelkoninginnen maken rijkelijk gebruik van krokussen. Eigenlijk zouden we allemaal gewoon een zakje van deze bolletjes moeten kopen. Je kunt ze in een pot plaatsen of gewoon in je tuin. De vroege bijen en hommels zullen je er dankbaar voor zijn.

Na de krokussen komen de narcissen en natuurlijk de tulpen. Deze twee bloembolgewassen zijn in de loop der jaren zo gigantisch vooruitgegaan in vorm en in kleur. Ik weet nog dat mijn vader thuis ook vaak bloembollen kocht. Meestal tulpen. Van die saaie gevallen in de kleur, rood, geel of paars. Tegenwoordig zijn ze verre van saai. En hebben ze de mooiste kleuren en prachtige vormen. Eveneens bij de narcissen. Geen saai felgeel gekleurde bloemen, die helemaal niet mooi uitzien in een tuin. Ook deze soort is er goed op vooruit geboord. Prachtige kleuren en soms meerdere kleuren per bloem.

Nee, saai zijn ze zeker niet meer. Het is nu vaak een moeilijke beslissing welke soort je neemt, want eigenlijk wil je ze allemaal wel. Toch, mijn favoriet blijft de krokus en het winterklokje. Maar tegenwoordig ook de tulpen met hun toch wel bijzondere kartelrandjes, vaak hebben ze meerdere kleuren, dat vind ik erg mooi. Nog bijzonderder is het idee hoe zo’n tulp wordt gemaakt tot wat hij is. Graag had ik nog een stukje willen schrijven over de vermeerdering, wat het zijn de knolletjes die vermeerderen, je krijgt geen tulpen in de vorm van een zakje met zaadjes. Over bloembollen zouden we zo drie columns kunnen besteden.

Maar eigenlijk zou je het gewoon eens moeten proberen, om in deze tijd van het jaar wat knolletjes te poten, om vervolgens te wachten totdat ze hun eerste groene blaadje boven de grond laten zien. Alsof je de Jackpot hebt gewonnen. Deze bloembolgewassen zijn ieder jaar weer het genieten waart, zorgen ervoor dat die lach op je gezicht komt.

Zie het als een soort van trofee, die je ieder jaar gewoon opnieuw krijgt, en vergeet niet al die bedankjes, knikjes en klapkusjes van de kleine zoemertjes die er net zoveel van genieten als jij.

Geef een reactie

More From Author

Een vers kopje koffie

Het inspectieteam

Geef een reactie